انواع دال بتنی جزء بخشهای مهم یک پروژه ساختمانی هستند که بارهای عمودی به آنها وارد میشود. قیمت دال بتنی برای پروژههای ساختمانی زیاد است، برای همین باید بهدنبال روشهایی جهت مقاوم سازی آنها باشید تا بیشترین دوام را در حین استفاده در پروژه داشته باشند. دال بتنی عملکرد دیافراگم افقی دارد، برای همین باید مقاومت کافی به دست بیاورد؛ به همین جهت بهمنظور تقویت سازه باید برخی بخشها بهبود ببخشید. ما در این مقاله میخواهیم درباره مقاوم سازی دال بتنی و انواع روشهای آن صحبت کنیم.
دال بتنی چیست؟
پیش از شروع بحث میخواهیم درباره دال بتنی صحبت کنیم. این محصول بهعنوان سقف یکپارچه از بتن و فولاد شناخته میشود که میتواند ضعفهای بتن را جبران کند. در واقع بتنها هر چند میتوانند بارهای فشاری را بهخوبی تحمل کنند، اما در برابر بارهای کششی عملکرد ضعیفی از خود نشان میدهند. حالا تولیدکنندهها میلگردهایی را در بتنها میگذارند تا این ضعف را از بین ببرند.
معرفی انواع روش های مقاوم سازی دال بتنی
برای مقاوم سازی دالها باید به فاکتورهای مهمی از جمله ضخامت دال بتنی و نکتههای مهم دیگر توجه داشته باشید. انتخاب روش مقاوم سازی هم اهمیت زیادی دارد که انواع آنها عبارتند از:
تعمیر دال بتنی به شکل موضعی
شما امکان ترمیم بتنها را در صورت ایجاد ترکهایی بدون خردشدن بتن یا ایجاد کمانش در آرماتورهای دال بهواسطه تزریق دوغاب سیمان یا پلیمر اپوکسی دارید. در این زمان کافیست تا ناحیه آسیبدیده را برداشته و اقدام بهجایگذاری آرماتورهای جدید در آن کنید.
بعد از اینکه فرآیند جوشکاری آرماتورها را به پایان رساندید، نوبت به بتنریزی میرسد. نوع بتنی که در این زمان استفاده میکنید، باید با نوع بتنهای استفادهشده قبلی تناسب داشته باشد.
درباره میلگردهای دال باید به خوردگی آنها بهواسطه بتن هم توجه داشته باشید. برای اینکه جلوی تشدید خوردگی و پیل الکترولیتی را بگیرید، از میلگردهای نو استفاده نکنید. در واقع میلگردها نو در کنار میلگردهای کهنه در معرض خوردگی شدید قرار میگیرند.
تقویت دال بتنی با استفاده از افزایش ضخامت
برای افزایش مقاومت سنگدال بتنی میتوانید از روش افزایش ضخامت هم استفاده کنید. برای این منظور کافیست تا ضخامت دال بتنی را در بخش بالا و پایین افزایش دهید. برای مصالح و میلگردهای تازه هم استفاده از پوششهای مناسب اهمیت زیادی دارد.
شما باید طراحی آرماتورهای فولادی را متناسب با الزامات آییننامهای انجام دهید.
در صورتی که از قسمت بالای دال قصد افزایش ضخامت داشته باشید، باید اقدام به اضافهکردن عمق مؤثر و آرماتورهای منفی کنید و مقاومت خمشی را هم بالا ببرید.
در صورت نیاز به افزایش ضخامت در سطح زیرین، باید میلگردهای کششی را بالا ببرید تا مقاومت خمشی افزایش پیدا کند. در اینجا با تقویت تیرها با ژاکت بتنی، سختی دال هم بیشتر میشود.
افزایش مقاومت دال با اتصال آن به دیوار برشی
همانطور که متوجه شدید، دال عملکرد دیافراگم افقی دارد، برای همین نیازمند اتصال قوی با المانهای جانبی مقاوم است؛ به همین دلیل باید با دیوار برشی اتصال محکمی داشته باشد.
همچنین دال در برابر بخشهای نامنظم مثل دیوارهای برشی دچار آسیب میشود که شما میتوانید آنها را با کمک میلگردهای اتصال یا میلگردهای ریشه بهخوبی به دیوار متصل کنید تا آسیبها هم برطرف شوند.
شما میتوانید بهمنظور تقویت نواحی مرزی از تیرهای لبهای در این روش استفاده کنید. در واقع شما باید میلگردها را در بخش مرزی دیوار و دال بکارید.
بهسازی دال بتنی با تیرک فولادی
تیرکهای فولادی یکی از مهمترین عوامل افزایش مقاومت دالهای بتنی بهشمار میآیند. برای اضافهکردن تیرکها به سنگدالها نیز نیازی به پیچیدگیهای خاصی نیست. در صورت استفاده از تیرکها مزیتهایی مثل عدم افزایش وزن دال، افزایش سختی دیافراگم کف، کاهش ارتعاش کف و افزایش ارتفاع موثر دال بتنی به وجود میآیند.
شما میتوانید از ۲ نوع آرایش برای تیرکهای فولادی در دال بتنی استفاده کنید که عبارتند از:
- آرایش موازی: در این روش تیرکها بهشکل یکطرفه عمل میکنند.
- آرایش متقاطع: در این روش تیرکها عمود بر یکدیگر در بخش زیرین دال قرار میگیرند.
برای نصب تیرکهای فولادی ابتدا باید اقدام به نصب یک تکیهگاه کرده و سپس تیرک را در محل مورد نظر نصب کنید. بهمنظور اتصال تیرک به دال نیز باید در زیر آن جک بزنید.
استفاده از نوارهای فولادی در دال بتنی
امکان استفاده از نوارهای فولادی در وجههای افقی دال بتنی بهمنظور افزایش مقاومت این محصول وجود دارد. شما میتوانید بهواسطه چسباندن یا بولتکردن این نوارها را به دال بتنی اضافه کنید. با انجام این کار مقاومت خارج از صفحه دال افزایش پیدا میکند.
افزودن نوارهای فولادی به دال بتنی مزیتهایی مثل جلوگیری از افزایش وزن دال هم دارد. این روش نسبت به مقاوم سازی دال بتنی با تیرکهای فولادی شامل مزیتهایی هم میشود که از جمله آنها میتوان به ضخامت پایین ورق نسبت به ارتفاع تیرک اشاره کرد.
تقویت عملکرد دیافراگمی دال بتنی
روش مقاوم سازی دال بتنی یکی از متداولترین روشهای تقویت دال بتنی به شمار میآید. از آنجا که از دال برای دیافراگم کف هم استفاده میشود، باید مقاوم سازی شود. در واقع دال بتنی در این موقعیت باید علاوهبر تحمل بارهای عمودی، در برابر بارهای افقی هم مقاومت خوبی از خود نشان دهد. شما بهمنظور افزایش مقاومت دال بهعنوان دیافراگم، امکان استفاده از روشهای مختلفی مثل اضافهکردن مهاربند افقی یا بهسازی بازشوهای مورد استفاده در دال را دارید.
افزایش مقاومت دال با استفاده از مصالح FRP
مصالح FRP از جمله جدیدترین انواع مصالح هستند که توانستهاند جای مصالح قدیمی و سنتی را در صنعت بگیرند. شما امکان استفاده از این مصالح را بهصورت موضعی بهمنظور تقویت خمشی دالها دارید.
مصالح FRP در واقع مصالح پلیمری هستند که به کمک الیاف تقویت شدهاند. این محصولات شامل انواع مختلفی میشوند که هر کدام از آنها برخی ویژگیهای خاص دارند؛ مثلاً مصالح یکجهته UD300 یکی از انواع مصالح FRP است که مقاومت کششی بالا و وزن پایینی دارد.
از جمله ویژگیهای مصالح FRP میتوان به نصب و اجرای راحت آنها اشاره کرد؛ بهعنوان مثال در صورتی که صفحات FRP در بخشهای تحتانی دالهای یکطرفه با تکیهگاه ساده چسبانده شوند، باعث افزایش مقاومت آنها در راستای طول میشوند.
مزیتهای استفاده از مصالح FRP شامل موارد دیگری هم میشوند که از جمله آنها عبارتند از:
- صرفه اقتصادی نسبت به روشهای معمول
- افزایش شکلپذیری
- کاهش خیز در برابر بارهای سرویس و افزایش سختی
- افزایش و تقویت مقاومت برشی
- افزایش مقاومت خمشی دالهای یکطرفه و ۲ طرفه
مقاوم سازی دال بتنی، موضوعی مهم در صنعت ساختمان سازی
مقاوم سازی دال بتنی موضوعی مهم در صنعت ساختمانسازی است که باید به آن توجه کنید. از آنجا که دال بتنی تحت بارهای افقی و عمودی قرار میگیرند، بنابراین باید بیشترین میزان مقاومت را از خود نشان دهند. خرابی و خوردگی موضعی نیز میتواند باعث به خطر افتادن سلامت این محصولات شود، برای همین باید به فکر استفاده از روشهای مناسب جهت افزایش مقاومت آنها باشید. شما با استفاده از راهکارهای معرفیشده در این مطلب و همچنین مشورت با یک مجری پروژههای ساختمانسازی حرفهای میتوانید مقاوم دالهای بتنی را بالا ببرید.