رایــــان پی بتــــن

آزمایش بتن فونداسیون چگونه انجام می شود؟ {تعداد دفعات}

آزمایش بتن فونداسیون
آزمایش بتن فونداسیون چگونه انجام می شود؟ {تعداد دفعات}
تاریخ ثبت :
جدول محتوا
آزمایش بتن فونداسیون

بتن ریزی فونداسیون به‌منظور مقاوم‌سازی اسکلت ساختمان انجام می‌شود. در این فرآیند از ملات تازه و خشک نشده به‌همراه میلگرد‌های ستونی استفاده می‌کنند تا حتی سرسخت ترین عوامل مخرب نتوانند روی استحکام سازه تأثیر منفی بگذارند. به‌منظور بررسی کیفیت بتن به کار رفته در فونداسیون معمولاً روی آن آزمایش‌هایی انجام می‌دهند.

آزمایش بتن فونداسیون به کارفرما کمک می‌کند تا از میزان کیفیت بتن به کار رفته برای فونداسیون مطمئن شود. برخی از این آزمایش‌ها به‌قدری حساس هستند که فقط آنها را در محیط‌ های لابراتوار انجام می‌دهند تا آزمایش به درستی انجام شود.

تعداد آزمایش بتن فونداسیون بالاست و کارفرمایان معمولاً آزمایش‌های مختلفی را برای اطمینان از کیفیت بتن به کار رفته در فونداسیون انجام می‌دهند. اگر می‌خواهید به‌عنوان یک مجری ساختمان‌ سازی، سازه‌ای باکیفیت بسازید باید با انواع این آزمایش‌ها آشنا شوید.

بتن فونداسیون چیست؟

در لغت به فونداسیون “پایه” یا “پی” می‌گویند. همانطور که برای بخش‌های خاصی از ساختمان‌ها از سنگدال بتنی یا محصولات مشابه استفاده می‌کنند، برای این قسمت هم بتن مخصوصی را به کار می‌برند که آزمایش‌های مختلفی روی آن صورت گرفته است.

بتن‌های پایه‌ای در پی‌ریزی بخش‌های خالی میان اجزاء سازه‌ای از جمله ستون‌ها و سقف‌ها اهمیت زیادی دارند. شما باید قبل از سخت‌شدن مواد اولیه آنها را به‌شکل فونداسیون در قسمت‌هایی که در آنها میلگرد‌های فاصله‌گذاری‌ شده قرار دارد، بریزید و بگذارید تا سفت شوند.

آزمایش بتن فونداسیون

نحوه آزمایش بتن فونداسیون چگونه است؟

تأیید باکیفیت‌بودن ملات سیمان با معیار‌هایی که برای بلوک‌های سفت و سخت بتنی در شرایط کششی یا فشاری تعیین‌شده، تفاوت دارد. آزمایش‌های مختلفی برای انواع پی‌های بتنی وجود دارد که عبارتند از:

آزمایش تعیین ارزش ماسه ای

همانطور که راه خاصی برای بررسی دمای بتن وجود دارد، شما می‌توانید از طریق این آزمایش درجه خلوص بتن را متوجه شوید. میزان خلوص در واقع به همان مقدار ماسه طبیعی می‌گویند که در فرآیند ساخت بتن به آن اضافه می‌شود. برای اینکه بتن پی در این آزمایش قبول شود، باید حداقل ۷۵ درصد ماسه طبیعی داشته باشد.

برای انجام این آزمایش در مرحله اول نیاز به یک محلول نمک طبیعی و آب به غلظت ۱ درصد دارید. حالا باید حداقل ۵۰ سی‌سی از آن را در یک استوانه مدرج ۲۵۰ سی‌سی بریزید و بعد ماسه را آرام به این محلول اضافه کنید. شما باید تا زمانی که سطح ماسه‌ها به ۱۰۰ سی‌سی می‌رسد، ریختن آنها را ادامه دهید.

در آخر باید استوانه را محکم تکان دهید و آن را در محلی بدون حرکت بگذارید. بعد از گذشت ۳ ساعت به‌واسطه این فرمول ارتفاع قشر لای را در بخش فوقانی ماسه به دست آورید:

درصد لای ۱۰۰ = ارزش ماسه‌ای

آزمایش سنگندانه های فونداسیون

آزمایش تعیین جذب آب سنگندانه های فونداسیون

هر یک از بتن‌ها خواص مختلفی دارند که این در مورد نیوجرسی بتن، سنگ دال‌ها یا بتن فونداسیون هم صدق می‌کند. یکی از خواص سنگندانه‌های بتن فونداسیون باید توانایی جذب آب به داخل منافذ خود باشد. سنگندانه‌ها را لحاظ جذب آب به ۴ دسته مختلف تقسیم‌بندی می‌کنند:

  • اوور درای یا کاملاً خشک: در این حالت سنگندانه‌ها آب را کاملاً جذب می‌کنند و چیزی باقی نمی‌گذارند.
  • ایر درای یا خشک‌شده در هوا: در این حالت می‌تواند رطوبت را فقط داخل دانه‌های سنگی ببینید که سطح آنها پتانسیل جذب آب زیادی را دارد.
  • اشباع با سطح خشک: در این حالت رطوبت سنگندانه‌ها به اندازه‌ای است که نه توانایی جذب آب از بتن را دارند و نه می‌توانند آبی را به بتن انتقال دهند.
  • خیس یا‌تر (اشباع با سطح مرطوب): در این حالت تمام منافذ سنگندانه‌ها پر آب است و حتی روی سطح آنها آب وجود دارد.

آزمایش دانه بندی مصالح سنگی

یکی از روش‌هایی که سنگدانه‌ها را بر راستای توزیع ذرات آنها دسته‌بندی می‌کنند، دانه‌ بندی است. شما برای دسته‌ بندی دانه‌ها باید از الک‌ هایی با ابعاد مشخص و استاندارد استفاده کنید.

دانه‌ بندی‌ها در بتن‌ های فونداسیون باید به‌صورت عمودی خاصیت همگنی و ابعاد ریز داشته باشند.

آزمایش مقاومت سایشی

این آزمایش باید به‌خصوص در پروژه‌هایی مثل پیاده رو‌های بتنی، سازه‌های هیدرولیکی یا روسازی‌ها انجام شود. شما با استفاده از دستگاهی به نام لس‌آنجلس می‌توانید مقاومت سایشی سنگدانه‌های درشت بتن فونداسیون را به دست آورید.

این دستگاه استوانه‌ای دارد که در هنگام چرخیدن به‌واسطه ضربه‌زدن به سنگدانه‌ها فشار وارد می‌کند و آنها را در معرض ساییدگی و سایش قرار می‌دهد. هر قدر که مصالح در این آزمایش از دست بروند، بیانگر میزان سایش سنگدانه‌ها است.

تست اسلامپ

آزمایش کارآیی بتن

شما با استفاده از این آزمایش می‌توانید میزان کارایی بتن فونداسیون را متوجه شوید. از تست اسلامپ یا همان کارآیی بتن می‌توان به‌عنوان فاکتوری برای جاسازی بتن‌ها بر اساس میزان کارآیی بر حسب روان‌ بودن آنها استفاده کرد.

شما می‌توانید از ملات دارای اسلامپ برای بتن‌ ریزی روی سطوحی استفاده کنید که به‌واسطه اسپیسر بتن آرماتور بندی شده‌اند.

آزمایش تعیین مقدار حباب هوا

برای اندازه‌گیری حجمی بتن فونداسیون باید اول با استفاده از کمچه و ماله ظرف استوانه‌ای را با بتن تازه مخلوط‌ شده در ۳ لایه هم عمق پر کنید. حالا نوبت به ۲۵ بار میله‌ زدن هر لایه می‌رسد و بعد از انجام این کار باید به کنار ظرف استوانه‌ای بتن ۱۰ تا ۱۵ بار ضربه بزنید.

در آخر بعد از ریختن لایه ۳ باید سطح بتن را با کمک میله‌ای به‌شکل کاملاً یکنواخت درآورید تا با لبه ظرف استوانه‌ای هم سطح شود. حالا باید لبه ظرف را تمیز کاری کنید.

آزمایش بتن فونداسیون، آزمایشی مهم برای افزایش کیفیت ساخت و ساز

آزمایش بتن فونداسیون آزمایشی مهم برای افزایش کیفیت ساخت‌و‌ساز است که همه مجری‌های ساختمان‌سازی و تولیدکننده‌های بتن باید در جریان آنها قرار بگیرند. با انجام این آزمایش‌ها و رسیدن به نتایج مطلوب می‌توانید با خیال راحت تری از بتن‌ها در فونداسیون ساختمان‌ها استفاده کنید، بدون اینکه نگران آسیب‌ دیدگی یا خرابی آنها تحت شرایط مختلف باشید. برای دریافت راهنمایی های بیشتر در زمینه این آزمایش‌ها پیشنهاد می‌دهیم که حتماً مشورتی با یک مشاور حرفه‌ای در زمینه تولید و آزمایش بتن داشته باشید تا وی با تکیه بر دانش و تجربه خود راهنمایی‌ های لازم را به شما ارائه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *