رایــــان پی بتــــن

انواع بتن های جدید برای ساخت ساز {۲۱ بتن پرکاربرد}

انواع بتن های جدید
انواع بتن های جدید برای ساخت ساز {۲۱ بتن پرکاربرد}
تاریخ ثبت :
جدول محتوا
انواع بتن های جدید

صنعت ساخت‌ و‌ ساز روز‌ به‌ روز در حال پیشرفت است و از مصالح جدیدتری در آن استفاده می‌شود. بتن‌ها از گذشته تا به امروز پای ثابت انواع پروژه‌های ساختمان‌سازی بوده‌اند. تولیدکننده‌ها برای اینکه بتوانند این مصالح را همگام با نیاز‌های مدرن ساختمان‌ های امروزی کنند، آنها را با متد‌های جدیدتری می‌سازند. مثلاً بتن های خود ترمیم شونده گونه‌ای از انواع بتن های جدید هستند که نیاز کارفرما به تخریب، بازسازی دوباره بنا و ترمیم بتن‌ها به‌صورت دستی را از بین می‌برند. اما آیا انواع بتن های جدید دیگر را می‌شناسید؟

بتن‌ها در دسته‌ بندی‌ های مختلفی قرار می‌گیرند. از انواع بتن اکسپوز گرفته تا محصولات مشابه دیگر؛ شما برای اینکه بتوانید از محصولات در دنیای ساخت‌وساز امروزی استفاده کنید، باید با کارآیی و ویژگی‌ های هر یک آشنا باشید تا متناسب با پروژه مورد نظر خود برای خرید مصالح به بازار بروید.

معرفی انواع بتن های جدید

انواع بتن‌های جدید شامل این موارد می‌شوند :

بتن های ویژه

به بتن‌ هایی که در فرآیند تولید آنها از روش‌های مخصوصی استفاده می‌کنند، بتن ویژه می‌گویند. این محصولات با توجه به نوع پروژه تولید می‌شوند و از مقاومت، پایایی ماندگار و تحمل بار بسیار خوبی برخوردارند. تولیدکننده‌ها برای اینکه بتوانند این مصالح را تولید کنند، تغییراتی در طرح اختلاط به‌وجود می‌آورند و برخی مواد افزودنی را هنگام فرآیند تولید به مواد اولیه می‌افزایند.

بتن بدون جمع شدگی

بتن بدون جمع شدگی

در تولید بتن‌های بدون جمع شدگی از سیمان منبسط‌ شده یا افزودنی‌های منبسط‌ شونده استفاده می‌کنند تا در زمان سخت‌شدن بتن انبساط ایجاد کنند. طی این فرآیند انقباض زمان خشک‌ شدن جبران خواهد شد. این مصالح برای پروژه‌ های مختلفی استفاده می‌شوند که از جمله آنها می‌توان به سقف دال بتنی، روسازی راه و سازه اشاره کرد. این محصولات برای اقدامات ترمیمی به‌منظور کمتر‌کردن ترک‌های ناشی از جمع شدگی هم به کار می‌آیند.

بتن نفوذپذیر

در بتن‌ های نفوذپذیر که به آنها متخلخل یا دانه درشت هم می‌گویند، از سنگدانه‌های درشتی با دانه‌ بندی‌ های نزدیک به هم استفاده می‌شود. در تولید این محصولات سنگدانه‌های ریز ناچیز و خمیر سیمانی ناکافی هم به‌ منظور پرکردن فضای بین سنگدانه‌ های درشت استفاده می‌کنند.

این محصول را به‌عنوان یک بتن کم اسلامپ می‌شناسند که به‌دلیل نسبت کم آب _ مواد سیمانی، سنگدانه‌ها در مراحل اولیه به‌واسطه خمیر سیمانی در محل نقاط تماس ذرات سنگدانه درشت در کنار یکدیگر باقی می‌مانند. طی این فرآیند می‌توان بتنی با حجم زیادی از فضای خالی تولید کرد که ۲۰ تا ۳۵ درصد از آن را فضای خالی تشکیل می‌دهد. این نوع مصالح نفوذپذیری بالایی دارد که به راحتی جریان از بین آن عبور می‌کند.

از جمله مهمترین کاربرد‌های این نوع بتن‌ها می‌توان به استفاده از آنها در سازه‌های آبی به‌عنوان مکانی جهت زهکشی در محوطه پارکینگ، روسازی راه و باند پرواز به‌منظور کم‌کردن میزان روان‌آب سطحی اشاره کرد. این بتن‌ها امکانی را فراهم می‌کنند که آب به زمین زیرین نفوذ پیدا کرده و باعث بازگشتن دوباره آب به آب زیرزمینی قبلی می‌شود. بسیاری از مجری‌های ساخت‌و‌ساز ترجیح می‌دهند که این مصالح را در زمین‌های تنیس و گلخانه‌ها هم به کار ببرند.

بتن پیش آکنده

بتن پیش آکنده

در فرآیند تولید بتن پیش آکنده ابتدا سنگدانه‌های درشتی را داخل قالب می‌ریزند و سپس به‌منظور پر‌کردن فضا‌های خالی دوغاب سیمان را به‌همراه مواد افزودنی به قالب اضافه می‌کنند. ویژگی‌های این محصولات شبیه به بتن‌هایی است که به‌روش‌های معمولی ساخته می‌شوند، اما با جمع‌شدگی حرارتی و خشک‌شدگی کمتر به‌دلیل تماس ذرات سنگدانه می‌توان کارایی بیشتری را از آنها انتظار داشت.

بتن گوگردی

در ترکیب این محصول از سیمان پرتلند استفاده نمی‌کنند، بلکه جای این ماده را گوگرد به‌همراه برخی از مواد افزودنی دیگر می‌گیرد. بتن گوگردی مزیت‌های مختلفی را برای پروژه ساخت‌و‌ساز موردنظر به‌همراه می‌آورد که از جمله آنها می‌توان به افزایش مقاومت در برابر مواد خورنده و اسید‌ها، امکان ذوب‌کردن برای چند بار و استفاده دوباره، مقاومت خمشی خوب و مقاومت فشاری خوب اشاره کرد.

خواص دیگر این بتن مشابه محصولات تولید شده با سیمان پرتلند است. در واقع شما می‌توانید از این محصول در پروژه‌هایی استفاده کنید که امکان خوردگی در آنجا وجود دارد. این محصولات می‌توانند مقاومت ۳ برابری نسبت به بتن‌هایی با سیمان معمولی در برابر این مواد از خود نشان دهند، بنابراین از آنها استفاده زیادی می‌شود.

بتن سنگین

از جمله مهمترین کاربرد‌های بتن‌ های سنگین می‌توان به استفاده از آنها در برابر تشعشع‌ها اشاره کرد. در واقع این محصولات برای حفاظت تابشی به کار می‌آیند و تنوع آنها به نوع فضا و شدت تابش بستگی دارد. اگر می‌خواهید حفاظ بسیار قدرتمندی در برابر تشعشع‌ها به‌واسطه این محصولات به‌وجود آورید، جرم مخصوص بتن را بیشتر در نظر بگیرید.

از جمله کاربرد‌های دیگر بتن‌های سنگین می‌توان به استفاده از آنها در ساخت وزنه‌های تعادلی یا در مکان‌های نیازمند به مقاومت سایشی بالا اشاره کرد. شما می‌توانید از این محصولات برای افزایش بار مرده ساختمان بدون افزایش حجم هم استفاده کنید.

موارد مختلفی مثل شکستن و دانه‌بندی سنگندانه‌ها، استحصال و حمل در تولید این بتن هزینه‌ها را افزایش می‌دهند، به همین منظور باید برای اختلاط، حمل‌و‌نقل و ریختن آن بودجه بیشتری را در نظر بگیرید.

بتن سبک

از جمله انواع بتن سبک می‌توان به بتن کف‌دار یا بتن سبک فومی اشاره کرد که ۲۰ درصد از آن را هوا تشکیل می‌دهد. در واقع شما می‌توانید این محصول را با ترکیب کف از پیش شکل‌یافته با مخلوط پایه سیمانی بسازید. این نوع بتن باعث کاهش هزینه کلی سازه‌ای با کاهش بار‌های مرده می‌شود. شما با این مصالح می‌توانید ساختمان‌های موجود را گسترش داده یا نوسازی کنید.

بتن شیشه ای

بتن شیشه ای

یکی از جدیدترین مصالح ساختمانی که بسیاری از مجری‌های پروژه تمایل به استفاده از آن را دارند، بتن شیشه‌ای است که امکان عبور نور را فراهم می‌کند. این مصالح را از ترکیب فیبر‌های نوری و ذرات بتن می‌سازند تا بتوان از آنها به‌عنوان بلوک یا پانل‌های پیش‌ساخته استفاده کرد.

در فرآیند تولید بتن‌های شیشه‌ای فیبر‌ها اندازه بسیار کوچکی دارند که با بتن مخلوط می‌شوند و ترکیبی از یک متریال دانه‌بندی‌شده را به‌وجود می‌آورند. در واقع نتیجه تولید این محصول را نمی‌توان صرفاً ترکیب شیشه و بتن دانست، بلکه می‌توان روی آن به‌عنوان یک متریال جدید حساب باز کرد که ساختار درونی و سطوح بیرونی آن همگن هستند.

بتن الیافی

بتن الیافی نسبت به مصالحی که در آنها از الیاف استفاده‌ نمی‌شود، مزیت‌های مختلف دارد. مقاومت در برابر تورق و سایش، ضربه و تنگش‌های خستگی از جمله مزیت‌های این محصول هستند. همچنین این بتن میزان جذب انرژی را افزایش می‌دهد و با ظرفیت زیاد تغییر شکل نسبی و قابلیت باربری بعد از ترک‌خوردگی تبدیل به انتخاب اول بسیاری از صنعتگران می‌شود.

این بتن خاصیت انعطاف‌ پذیری بسیار بالایی درست مانند مواد پلاستیکی دارد، برای همین امکان گسیختگی ناگهانی در آن وجود ندارد. در واقع تولیدکننده‌ ها الیاف فولادی استفاده‌شده در این محصول را در همه جهت‌ ها می‌پراکنند تا در صورت ایجاد ترک در جهت‌ های مختلف اتصالاتی به‌وجود بیاید و جلوی گسترش ترک گرفته شود. در واقع رشته‌ های الیاف در این بتن‌ ها برای محدود کردن عرض ترک‌ ها به کار می‌آیند.

بتن اسفنجی

بتن اسفنجی

بتن اسفنجی از ترکیب سنگندانه‌های درشت، آب، سیمان و ماسه به میزان خیلی کم تولید می‌شود. در مدل‌های دیگر بتن‌ها مقدار آب زیادی استفاده می‌کنند، اما این نکته در مورد بتن اسفنجی صدق نمی‌کند؛ به همین دلیل بلافاصله بعد از ساخت مخلوط این محصول آب آن تبخیر می‌شود و بعد از گذشت یک ساعت دیگر خبری از آب در ترکیب وجود نخواهد داشت.

در این محصول از ترکیب دیگری به نام سیلیس هم استفاده می‌کنند که به‌همراه آب به‌شکل دوغاب تهیه شده و استفاده می‌شود.

بتن رنگی

در دنیای امروز اغلب مجری‌های پروژه‌های ساخت‌و‌ساز ترجیح می‌دهند که به‌جای استفاده از متریالی مانند فولاد یا چوب از بتن‌های رنگی استفاده کنند که مصالحی مدرن هستند و به‌دلیل مقاومت و سازگاری بالا بیشتر به کار می‌آیند. بیشتر کاربرد این بتن‌ها استفاده از آنها در طرح و نمای پروژه‌ها است.

تولیدکننده‌ها باید در ساخت این محصولات دقت و عملکرد مناسبی داشته باشند، در غیر این صورت در برخی موارد رنگ استفاده‌شده در این بتن‌ها می‌تواند مقاومت بتن و دوام آن را به میزان قابل‌توجه‌ای پایین بیاورد.

بتن خود متراکم

بتن خود متراکم

از جمله ویژگی‌های بتن‌های خود متراکم می‌توان به عدم جداشدگی آن و کارایی بالا اشاره کرد. زمانی که این بتن را در محل مورد نظر می‌ریزد، فضای قالب را پر می‌کند و اطراف آرماتور‌ها را بدون نیاز به تراکم مکانیکی فرا می‌گیرد. این محصول را از ترکیبات بتن‌های معمولی می‌سازند. در برخی موارد تولیدکننده‌ها به‌دلیل افزایش خواص این محصول به آن مقادیر زیادی روان‌کننده یا افزودنی لزجت‌دهنده اضافه می‌کنند.

شما می‌توانید از این محصولات در شبکه‌بندی آرماتور‌های فشرده استفاده کنید. با استفاده از این محصول در پروژه‌ها می‌توان آلودگی صوتی را هم به‌دلیل نیازنداشتن به لرزاننده به حداقل رساند.

در تولید این محصول باید به طرح اختلاط بتن و اجرای آن توجه ویژه‌ای داشته باشید که به عوامل مختلفی از جمله دانه‌بندی مصالح سنگی، نوع مواد افزودنی و فیلر‌های مورداستفاده بستگی دارد.

بتن پاشیده

شات‌ کریت‌ ها نوعی وسیله کاربردی، پایا و اقتصادی هستند که از آنها برای کنترل زمین‌ ها استفاده می‌کنند. با شات‌کریت‌ها می‌توان اقدام به بازسازی بنا‌های بتنی و سازه‌ های قدیمی، ساخت پوشش‌ های بتنی و ایجاد پایداری در شیب‌ های سنگی، خاکی و بیشتر سازه‌های زیرزمینی کرد.

شما می‌توانید روی شات‌کریت‌ها به‌عنوان بتنی حساب باز کنید که می‌تواند با سرعت بالا به‌ واسطه هوای فشرده در سطح موردنظر پخش شود. این محصولات همچنین برای نگهداری زمین در معدن‌کاری یا تونل‌سازی هم به کار می‌آیند. شات‌ کریت‌ ها همچنین بدون نیاز به قالب‌ بندی یا با قالب‌ بندی کم نسبت به سایر روش‌ های نگهداری استفاده می‌شوند و برای سطوح نامنظم هم بهترین گزینه هستند.

بتن غلطکی

بتن غلطکی

بتن‌های غلطکی نوعی از مصالح مصرفی هستند که توسط غلطک‌ها سفت و محکم می‌شوند. در پروژه‌های ساخت‌و‌ساز از ۲ نوع این محصول استفاده می‌شود که یکی با عیار سیمان کم و دیگری با عیار سیمان نسبتاً زیاد است. شما در ساخت سد‌ها و سازه‌های حجیم می‌توانید از محصولاتی با عیار سیمان کم استفاده کنید؛ در واقع در این پروژه‌ها نیاز به مقاومت بسیار بالایی وجود ندارد.

از بتن‌هایی با عیار نسبتاً زیاد می‌توان در پروژه‌هایی مثل روسازی بزرگراه‌ها اشاره کرد که این پروژه‌ها نیاز به مقاومت سایشی و مکانیکی بالایی دارند.

بتن انعطاف پذیر

بتن‌ های انعطاف‌ پذیر، ECC یا کامپوزیت سیمان مهندسی، کامپوزیتی بر پایه سیمان است که می‌توانید آن را با قالب مناسب به اشکال دلخواه خود درآورید. این بتن‌ها ظرفیت کرنشی ۳ تا ۷ درصد دارند که می‌توان عملکرد آن را شبیه به یک آهن شکل‌ پذیر دانست.

بتن پلیمری

بتن پلیمری

در بتن‌های پلیمری که به نام بتن رزینی هم شناخته می‌شوند، از ترکیب ترموپلاستیک‌ها یا پلیمر ترموست استفاده می‌کنند. این محصولات می‌توانند مقاومت خیلی خوبی از خود در برابر مواد شیمیایی و خورنده‌ها نشان دهند و در برابر پدیده یخ‌زدگی – ذوب هم به‌خوبی نسبت به سیمان پرتلند مقاومت خود را حفظ می‌کنند.

البته این محصول محدودیت‌هایی هم دارد که نباید آنها را نادیده بگیرید. از جمله این محدودیت‌ها می‌توان به مقاومت خمشی پایین، کرنش شکستن پایین، مقاومت کم در برابر مواد شیمیایی اشاره کرد.

بتن دیرگداز

این نوع بتن‌ها در حرارت‌های معمولی اتصالات هیدرولیکی دارند و در زمان پخته‌شدن خاصیت اتصال سرامیکی پیدا می‌کنند. در این بتن‌ها عوامل چسباننده‌ استفاده می‌شود که از جمله آنها می‌توان به چسب‌های هیدرولیکی یا چسب‌های غیر هیدرولیکی اشاره کرد.

بتن پیش تنیده و پس تنیده

بتن پیش تنیده و پس تنیده

بتن‌های پیش‌تنیده محصولاتی هستند که امکان استفاده از آنها به‌جای مصالح معمولی را در پروژه‌هایی مثل ساخت تیر‌ها، کف طبقات یا پل‌هایی با دهانه بزرگ دارید.

بتن‌های پس‌تنیده هم محصولاتی هستند که مقاومت ساختمان‌ها را در برابر کشش و فشار بالا می‌برند.

بتن هوادار

بتن‌های هوادار محصولاتی هستند که می‌توانند در میزان مصرف انرژی صرفه‌جویی داشته باشند. در صورت استفاده از این بتن‌ها میزان هزینه‌ها بابت مصرف انرژی به حداقل می‌رسد.

از جمله ویژگی‌های دیگر بتن‌های هوادار می‌توان به عایق‌بودن در برابر رطوبت، سرما و گرما و سروصدا و آلودگی صوتی اشاره کرد. این محصولات همچنین در برابر حرارت به‌خوبی از خود مقاومت نشان می‌دهند و به‌دلیل وزن کم بار مرده ساختمان‌ها را به حداقل می‌رسانند. جذب و دفع مناسب آب، مقاومت در برابر یخ‌زدگی و انقباض مطلوب در حین خشک‌شدن هم از جمله ویژگی‌های مثبت دیگر بتن هوادار به‌ شمار می‌آیند.

بتن گازی

بتن گازی

بتن‌های گازی به نوعی از بتن‌های سبک متخلخل می‌گویند که در ۲ شکل بلوک AAC و بلوک NAAC ساخته می‌شوند. انواع این بتن‌ها با وزن سبک به‌خوبی می‌توانند عایق صدا و حرارت هم باشند. هر چه تولیدکننده‌ها ضخامت این محصول را بیشتر در نظر بگیرند، مقاومت آنها در برابر آتش هم بالا می‌رود. در این محصولات همچنین از ۵۰ درصد هوا استفاده می‌شود.

بتن کفی

بتن‌های کفی که به آنها بتن فوم هم می‌گویند، خواصی مشابه بتن‌های معمولی دارند و به‌دلیل داشتن برخی ویژگی‌های مخصوص مثل وزن کم و مقاومت فشاری بالا مورد توجه صنعتگران قرار گرفته‌اند. این بتن به علت وزن سبک بار مرده ساختمان‌ها را کاهش می‌دهد و در حجم خاک‌برداری هم صرفه‌جویی می‌کند.

از جمله ترکیبات این محصولات در زمان تولید می‌توان به پوکه و مواد صنعتی یا معدنی با چگالی پایین به‌عنوان سنگدانه اشاره کرد.

انواع بتن های جدید، مصالحی پرکاربرد در صنعت

انواع بتن های جدید مصالحی پرکاربرد در صنعت ساخت‌و‌ساز هستند که قابلیت‌ها و ویژگی‌های مختلفی دارند. اگر می‌خواهید مقاومت سازه خود را بر اساس ویژگی‌های آن بالا ببرید، ابتدا باید انواع بتن در معماری را بشناسید و متناسب با نیاز خود برای خرید این محصولات اقدام کنید. در این زمینه می‌توانید از کارشناس‌های حرفه‌ای فعال در زمینه تولید انواع بتن‌ها هم کمک بگیرید تا راهنمایی‌های لازم را به شما ارائه دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *